صفحه اصلی اخبار
اخبار 5040
۱ بهمن ۱۳۹۳

نبود اورژانس حیات وحش در اردبیل

نبود اورژانس حیات وحش در اردبیل

نبود اورژانس حیات وحش در اردبیل موجب شده روند حفاظت از گونه های جانوری در این استان با مشکلات عدیده مواجه بوده و کمبود امکانات در برخی مواقع منجر به تلف شدن حیوان شود.

کدخبر:93110125

منبع:خبرگزاری مهر

تاریخ:93/11/01

 

 

به گزارش خبرنگار مهر، مرگ خرس قهوه ای به علت خونریزی داخلی طی روزهای اخیر واقعه تاسف باری برای دوستداران محیط زیست اردبیل بود.

تمامی تلاش های تیم یگان حفاظت در نجات جان این حیوان بی نتیجه ماند و درست قبل از اعزام خرس قهوه ای جهت درمان به تهران این گونه جانوری آسیب پذیر جان خود را از دست دارد.

مدیر کل حفاظت از محیط زیست گفت: با وجود اینکه در نجات این مورد به خصوص، تمام تلاش ها انجام گردید ولی به علت خونریزی داخلی حیوان نتوانستیم او را نجات دهیم.

سید رضا موسوی از نبود حتی یک رادیولوژی ویژه حیوانات در اردبیل ابراز گله مندی می کند و معتقد است با توجه به آسیب پذیری گونه های جانوری در این استان ضروری است امکانات درمانی مناسبی تعریف گردد.

وجود ۱۷ گونه آسیب پذیر و سه گونه در معرض خطر

در استان اردبیل ۳۰۹ گونه جانوری  شناسایی شده است که ۴۶ گونه از این جانوران شناسایی شده را پستانداران تشکیل می دهند. ۲۰۷ گونه پرنده، ۲۹ گونه خزنده، هشت گونه دو زیست و ۱۹ گونه ماهی در استان  شناسایی شده است.

حیات وحش

به گفته موسوی ۱۷ گونه از این تعداد در معرض آسیب است و در فهرست سرخ اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت و منابع طبیعی قرار گرفته اند. در عین حال دو گونه بالابان و عروس غاز در معرض خطر و یک گونه درنای سیبری به شدت در معرض انقراض قرار دارد.

وی با تاکید بر اینکه همگان باید در حفظ محیط زیست و منابع طبیعی تلاش کنیم، اظهارداشت: خرید، فروش، عرضه، نگهداری و حمل جانوران وحشی بر اساس قانون، ممنوع است و با متخلفان به شدت برخورد می گردد.

این تاکیدات در حالی است که با وجود اینکه محیط زیست اردبیل برای حفاظت از حتی یک شماره از این گونه ها در تلاش است، شکار های بی رویه بلای جان حیات وحش اردبیل در سال های اخیر بوده است.

شناسایی سه هزار شکارچی

مدیر کل حفاظت از محیط زیست استان با بیان اینکه هم اکنون سه هزار شکارچی ثبت شده در استان اردبیل وجود دارد صدور مجوزهای بی امان شکار طی سال های ۹۰ تا ۹۲ را تهدید مستقیم محیط زیست می داند.

موسوی می گوید در این بازه زمانی هزار و ۲۰۰ مجوز شکار صادر شده و به حدی تعداد سلاح های شکاری در دست مردم زیاد است که امسال شکار را ممنوع اعلام کردیم تا طبیعت جان دوباره بگیرد.

شکار پرنده

هر چند حفاظت محیط زیست استان نیز از ابتدای امسال ۷۹ شکارچی و صیاد غیر مجاز را تحویل مقامات قضایی داده ولی به نظر می رسد خلأهای اطلاع رسانی موجب شده شکار همچنان به عنوان یک سرگرمی مهیج قلمداد گردد.

از جمله گونه هایی که آسیبی تا مرز انقراض را در سایه شکار بی رویه تجربه کرد، آهوی مغان بود. در چند سال گذشته با آزادسازی ۱۸ رأس مرال و ۱۵ رأس آهو در مناطق حفاظت شده فندقلو و دشت مغان  زاد و ولد این گونه ها مجددا شروع شده است.

هزینه های گزاف نگهداری از حیوانات

 تاثیرات مخرب شکار در تهدید سلامت حیات وحش به حدی است که در برخی مواقع حیوان زخمی شده را نمی توان به آغوش طبیعت بازگرداند.

آهوی مغان

در کنار خلأهای اطلاع رسانی و ترغیب شهروندان به حمایت از طبیعت و آشنا سازی آن ها با گونه های در معرض خطر، نبود امکانات درمانی نیز این موضوع را تشدید می کند. هر چند مدیر کل حفاظت از محیط زیست استان دسترسی به سلاح بیهوشی برای نجات حیوان و عقد قرارداد با تنها یک دامپزشک را گامی مثبت می داند ولی حداقل در مورد خرس قهوه ای استفاده از سلاح بیهوشی هم نتوانست به نجات جان حیوان کمک کند.

توسعه امکانات درمانی و استقرار دامپزشکان در مناطق حفاظت شده ضرورتی است که هنوز محقق نشده و به نظر می رسد قبل از اینکه گونه های آسیب پذیر به دام شکارچیان اسیر گردند اقدام مناسبی در این خصوص صورت گیرد.

ایجاد کلینیک حیات وحش در یک اتاق

هر چند یگان حفاظت از محیط زیست استان نیز به این ضرورت باور دارد ولی به گفته مسئولان این مجموعه کمبود امکانات به حدی است که هنوز بسیاری از نیازها محقق نشده است.

تنها راهکار مدیر کل حفاظت از محیط زیست استان و تیم کاری اش ایجاد یک کلینیک در محل موزه تاریخ طبیعی اردبیل است.

موضوعی که البته به دلیل محدود کردن این کلینیک در یک اتاق و استقرار یک دامپزشک فقط در حد یک گام ابتدایی در راستای حمایت درمانی حیات وحش محسوب می گردد و نمی تواند به عنوان مثال حیوانات آسیب دیده در  پارس آباد و خلخال را حمایت کند.

در واقع تلاش های حداقلی باید سرعت گیرد و با ورود حمایت های بیشتر از سوی نهادهای دیگر تهدیدات حیات وحش این منطقه کاهش یابد. به ویژه زمانی که این‌ آسیب از طرف انسان به آن ها وارد شده است.


نظر کاربران

شما هم می توانید نظرات خود را اینجا بیان کنید
نام :
ایمیل:
کد امنیتی :
متن نظر:

ورودکاربران
  • برای افزودن به علاقه مندی باید عضو سایت باشید !
  • ایمیل:*
  • کلمه عبور:*
  • کد امنیتی:*
  • فراموشی رمز عبور